Thursday

Când cafeaua de dimineață te trezește și îți dai seama că mai bine îți făceai un ceai

 E dimineață și deschizi geamul la bucătărie, să nu te înece fumul de țigară. E frig și te zgribulești lângă cafea, cu gândul la ziua pe care trebuie s-o umpli  cu fel de fel de mișcări, cărți și prieteni, să simți că ai fructificat timpul la maxim, deși lui nu-i pasă. Nu e întotdeauna adevărat, pentru că uneori e de partea ta, atunci ești cel mai fericit din lume și simți că ai un scop în viață. Deși nu realizezi exact în acea clipă, timpul nu e ținta maximală a curgerii anilor. 

 A trecut ceva timp de când nu te-am mai auzit spunându-mi că îți place zâmbetul meu de dimineață, la fel de mult de când ne-am oferit locuri unul în viață celuilalt, mai mult decât spectatori, fără să știm cum ne va schimba asta. Tabloul de "aproape căsătoriți"  ar fi bine să nu fie finit, căci prost e omul care caută fericirea în lucruri simple. Felul ăsta de mulțumire durează puțin, până realizezi că negura de te muncea până de curând n-a plecat, doar s-a ascuns în spatele aparențelor. Paradoxal, cea mai pură formă de fericire e cea simplă: dacă o înțelegi și îi dai o șansă, poate fi cel mai bun coleg de casă. 

 Prăjitura cu nuci va sta pe masă până când un musafir rătăcit va poposi la masa ta și tu-l vei îmbia cu o felie groasă, pentru că ești generos, mai ales că ție nu-ți place deloc. 
 Am o furnică. De fapt mai multe.Și-odată scot ucigașul sub formă aerată și gata: le strâng cu mătura și uit de ele în clipa următoare. Peste câteva zile, mai găsesc câteva, sunt altele, e vorba de rațiune aici, dar nu au nimic special și intră tot la categoria de oaspeți nepoftiți. 
 Crema ieftină pe care o folosești după duș, seara, înainte să te bagi sub plapumă și să dai "play" la un film pe care n-o să-l vezi până la sfârșit. Dimineață vei mai face un duș, iar crema unsuroasă se va scurge prin orificiul de la cadă. Și o vei lua de la început.  

 Nu e vorba despre activități sisifice, doar despre circularitatea lor, care, extinsă la o perspectivă mai largă, te blochează într-un cub absurd. Pentru cei norocoși, cubul va fi colorat și-ți va distrage atenția de la esențele existenței. Pentru noi, ceilalți, există întodeauna brioșe și încă un pahar de vin. 

1 comment: