Tuesday

Scoala, cacatul si copilarii neintelese

Scoala si căcatul


Despre asta stiai, Ponta? Stiai? Ca unii oameni n-au inteles nici acum talcul din Cuore, ca murdaria lasata de munca e o lauda si nu un defect, ca unii copii miros pentru ca la ei apa nu curge fierbinte din perete si nici cabine de dus cu masaj nu au. Ca intr-o casa incalzite cu lemne mai mereu e fum si hainele miros precum slanina din afumatoare.

Iar tu, drag om care-i fi, simti ca stomacul ti se razvrateste si singura ta problema e faptul ca omul de langa tine a uitat sa se dea cu Channel Nr.5 inainte sa iasa din casa. Nu ca a dus cele 2 vaci ale familiei la pascut inainte sa vina la scoala, ca le-a muls sau a rânit grajdul, apoi s-a dus la scoala si cateva ore mai tarziu, era la capalit cucuruzul. Seara s-a spalat intr-un lighean cu apa rece din fantana si poate cu un sapun din pachete de 5 la 10 lei. Masina de spalat n-au, daca nu iei in calcul covata aia veche in care mama mai inmoaie hainele bune de scoala, pe care le usca apoi in casa, ca afara e frig, ingheata si copilul are nevoie maine de ele la scoala.

Stiu ca am crescut cu empatii si antipatii si continuam sa traim asa. Dar de unde pana unde anii de scoala nu te-au ajutat cu nimic, iar bunul simt si-a pierdut orice urma de putere, iar tu ca profesor, iti scoti elevul din clasa pentru ca pute? O vorba avea profesoara de engleza din liceu: de la frig au mai murit oameni, dar de la putoare nu, asa ca inchide geamul. In loc sa te tii de nas, ai putea sa-i pupi mana, ca desi mai are multi frati acasa, uneori nimic de mancare si papucii sunt aceiasi de cativa ani, cusuti de mama, sa mai treaca un an, el vine la scoala. Uneori, nici noi nu ne-am dus. De lene, nu din lipsuri.

Mie-mi dau lacrimile, ca nu-s lipsita de inima, desi se gasesc unii sa creada si asta. Dar in presupusa era evoluata civilizata a omenirii, scolile mai au veceuri, nu bai, veceuri, gauri turcesti sau o buda cu muste in fundul curtii, unde trimiti copiii sa-si faca nevoile. Nu, n-ar trebui sa construiesti tu alta, dar e datoria ta sa-i tii in siguranta si nu e datoria aia trecuta in fisa postului.

Suntem mizerabili, prin firea umana. Dar suntem extraordinari in acelasi timp. Poate unul din copiii astia ar fi vindecat cancerul sau ar fi devenit profesori de calitate, Dar acum nu o sa stim niciodata, pentru ca putoarea a fost insuportabila. Nu vreau sa judec, dar cand copiii mor la scoala din neglijenta crasa sau nesimtire, imi fug cuvintele pe limba si isi pierd forma diplomata.

Important e ca nu mai sunt copii de clasa I care nu stiu sa foloseasca un telefon cu internet.

No comments:

Post a Comment