Thursday

Hipertensiune




Obiectivele RN sunt aceleaşi la nou – născut ca şi la adult:
- asigurarea permeabilităţii căilor respiratorii superioare
- asigurarea respiraţiei spontane
- asigurarea circulaţiei.
Mulțumesc pentru informații. Acum știu de ce mă trezesc dimineața. Respirând.



Arterele ar trebui să mă ajute. Să-mi transpună în terminații nervoase și zâmbete calde toate jocurile organelor mele, iar nu să mă lase să-mi transport singură sângele. Am pielea prea albă pentru caracterul ludic.





Vreau să învăț. De la oameni mari, de la oameni mici, de la cei care au ceva să îmi spună, care pot să mă reanimeze și fără endotraheal. Durerea necesară furnizării unei rute pentru intubație bronhială selectivă s-ar putea să nu-și merite consecințele. Oare clamparea crește tensiunea arterială doar la ăștia micii? Nu cred. O să încerc. Nu metaforic, că nici durerea nu e metaforică. Doar pentru a respira. Doar.

Mai ating și limite. Mi-e greu să nu le depășesc, de fapt. Un sac înfundat cu ce i-a picat la mână, vreo 2-3 vise lăsate deoparte, un mojito și o stare de receptivitate prea dezvoltată. Lucrurile astea le afli doar când se plimbă cineva cu o sondă intracranienă. Dacă ar folosi una intracardiacă? Am avea suficiente răspunsuri încât să nu mai trebuiască să experimentezi, să greșești pentru a învăța. Vine un punct în viața când senzația de divertisment de calitate în cadrul experimentelor nu va ma fi suficientă să le producă. La pachet cu întrebări. Mereu mai grele ca anterioarele.

Vinovăția se instalează la scurt timp după operație. Odată diagnosticată, se impune un tratament rapid, mentolat, fie bucal , fie nazal. Starea inițială se vindecă, însă fără o supraveghere adecvată, organismul va fi atacat încă o dată, cu o forță mărită de mentol.

"O carte cu motto sau dedicații e ca o femeie frumoasă plină de podoabe."

4 comments:

  1. Eu inca ma straduiesc sa invat de la cei care au ceva sa-mi spuna. Uneori clachez si am impresia ca eu am mai multe de spus. Sunt momentele in care ma intreb daca sunt egoista, apoi imi spun ca egoismul e subapreciat si e si el bun la ceva.

    ReplyDelete
  2. Nu e clacare. E sindromul superioritatii, care e subapreciat. Mereu aduce lucruri bune. De-asta e asa de greu sa inveti.

    ReplyDelete
  3. Din pacate vom muri si tot nu levom stii pe toate. dar e important sa ne dorim sa invatam.

    ReplyDelete